Skandinaviska julbasaren i Madrid

<29 november 2009, kl 8:23 av  
Postat i: Notiser | 10 145 visningar

Så är det dags igen för den skandinaviska julbasaren i Madrid. Basaren går som alltid av stapeln den första söndagen i advent, och portarna öppnas kl 14.00.

Basaren startades i början på 1950-talet av några kvinnor från Danmark, Finland, Norge och Sverige som bildade “el Comité de las Damas Escandinavas“, en separat kommission inom den Skandinaviska klubben.

Grundidén för basaren var, att genom förberedning och försäljning av för nordbor typiska maträtter, sötsaker och dekorationer kunna få ihop ett netto, som sedan oavkortat skulle gå till hjälporganisationer i Madrid. Att ordna en sådan här tillställning under Franco-regimen när Spanien kändes långt bort från en EU var naturligtvis inte det lättaste. Det var motsättningar mellan fattig och rik, landsbygd och stad. Dessutom var det ett begränsat sortiment ute i handeln för att kunna ta fram ett traditionsenligt nordiskt julbord. Ett absolut krav enligt kommissionens stadgar var, att nettovinsten skulle överlämnas till behövande i Madrid eller “la Comunidad de Madrid”, en garanti för att med säkerhet veta att pengarna kom i rätta händer.

I dag är det givetvis lättare att hitta produkter för att skapa en traditionell skandinavisk julstämning och basaren är ett stort jippo som drar till sig ca 1500 besökare årligen. Fortfarande gäller stadgan att nettoresultatet skall gå till välgörenhet och förra året drog basaren drygt 30.000 euros, inte illa. Låt oss hoppas att vi lyckas med ett lika bra resultat under dagens basar.

Så om du är i Madrid idag och vill uppleva lite skandinavisk julstämning, välkommen till Hotel Meliá Castilla, på Calle Capitán Haya, 43 (se kartan nedan A) i Salón Los Tapices.

Hotel Meliá Castilla
Hotel Meliá Castilla, Calle Capitán Haya, 43. Karta från Google maps.

Finca Loranque, en kulturmärkt bodega med charm

<07 november 2009, kl 12:24 av  
Postat i: Artiklar | 13 047 visningar

Nya intressanta utflyktsmål för oss som bor eller besöker Madrid. Bjud dina vänner på en vinprovning och gourmet-lunch i oslagbar omgivning.

Finca Loranque är en stor lantgård en mil från Toledo intill byn Bargas. Sista biten kör man på grusväg, där rapphönsen ilar över vägen. En smal bro leder över ån Guadarrama och snart syns de välskötta vinodlingarna, med prydligt uppbundna plantor på båda sidor om vägen som leder fram till den stora vita byggnaden som sluter sig kring flera innergårdar i typisk toledansk stil från 1700-talets slut. Nu kulturmärkt: Bien de Interes Historico Artístico.

Här byggde greven av Floridablanca gården med bodegan. Hade han en pastoral dröm om att lämna det hektiska livet kring Carl III och senare Carl IV och dra sig tilbaka hit? Vem vet? Garnacha odlades i vingårdarna, som faktiskt producerat vin åtminstone från 1000-talet, enligt dokument från tiden där man skriver om: “Stora vingårdar med de bästa vinstockarna”/ “Grandes pagos de los mejores cepas”.

Sedan 1990-talet ägs fincan av familjen Díaz Bermejo, som tog över gården med ambitionen att återuppta vinproduktionen som då hade legat nere sedan 1950-talet. Man bestämde sig för att producera vin av högsta kvalitet och därför anlitades framgångsrika Compañia de Vino Telmo Rodríguez. Efter analys av de olika jordtyperna och lägena bestämdes att släppa de gamla vingårdarna och odla nytt på 42 hektar av sorterna: syrah, tempranillo, cabernet sauvignon och merlot.

Vinklasarna gallras för att behålla de bästa, som sedan skördas och rensas för hand. Högst en timma tar det mellan skörd och avstjälkning. Jäsning i slutna tankar av rostfritt stål och lagring på ekfat av bästa kvalitet. Den kulturmärkta bodegan från 1700-talet med ståtligt trätak har utmärkt ventilation som håller temperaturen nere under heta sommardagar. Väggarna av adobe bidrar också till jämn temperatur och luftfuktighet. Bakom de nya specialritade stålcisternerna står de gamla lerkrukorna från förr i tiden kvar som stämningsskapare.

Vinet från Finca Loranque finns nu ute på marknaden och har av vinexperterna fått lysande kritik och är med bland de 100 bästa i Spanien.

Familjen Díaz Bermejo vill inte bara göra fint vin utan vill också visa upp sin rofyllda gård för personer intresserade av vinkultur. Därför har man vackert och ändamålsenligt inrett en sal för vinprovning. Skulle man sedan vilja stanna kvar för lunch eller middag finns eget resturangkök och matsalar där gourmetmat lagas på beställning.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.


Text: Eva von Malmborg
Foto: Monica Andersson

 

Man blir mottagen som en nära vän. Hur länge kan det hålla i sig? Skynda dit och njut av hjärtligheten. På de stora turistbodegorna har detta mottagande sedan länge försvunnit.
För vägbeskrivning se www.fincaloranque.com
Alla besök måste reserveras genom Sr. Lorenzo Ginés Fernándes: Tel: +34-925-590316.

Día de Todos Los Santos – Alla helgons dag

<01 november 2009, kl 11:04 av  
Postat i: Notiser | 14 932 visningar

Precis som i Sverige så firas alla helgons dag i Spanien och är en nationell helgdag. Den stora skillnaden mot Sverige är dock att dagen alltid firas den 1 november i de katolska länderna.

Även i Spanien besöker man sina anhörigas gravar, lägger blommor och tänder ljus. Den 1 november är den dag på året som det säljs flest blommor.

Eftersom jag nyligen har haft ett dödsfall i familjen så känns denna helg extra tung i år. Skall försöka att jobba vidare med hemsidan ändå, även om det känns trögt.

Día de Todos Los Santos - Allhelgonadagen

Día de Todos Los Santos - Allhelgonadagen