Årets sista ETA-attentat?
Terrorgruppen ETA:s vilja att skapa egna fyrverkerier och raketer vid nyår verkar hålla i sig. *suck!* För ganska exakt två år sen, den 30 december 2006 hade ETA placerat ut en bilbomb i ett av parkeringsgaragen på Madrids flygplats Barajas. Då dödades två oskyldiga människor, och ett trettiotal personer skadades.
Idag var det dags igen, denna gången var attacken riktad mot den baskiska tv- och radiostationen EiTB:s högkvarter i Bilbao. Som genom ett under kom ingen person till skada, men byggnadens fasad i glas totalförstördes. Bilbomben bestående av 100 kg dynamit som var placerad i direkt anslutning till tv-stationen kändes av i hela Bilbao när den detonerade vid 11-tiden i förmiddags.
När tänker dom sluta??
Nyårsfirandet i Spanien
Nochevieja, eller gamla natten som man kallar nyårsafton för på spanska har en tradition som skiljer sig från den svenska, annars är det sig ganska likt. Vid tolvslaget skall en vindruva intas för varje slag klockan klämtar runt midnatt, totalt blir det ju tolv druvor, något som låter enklare än det är. Traditionen sägs komma från staden Elche i Alicanteregionen, där några vinodlare år 1909 började med att äta druvorna för att de trodde att det skulle ge lycka inför nästkommande års skörd. Den som inte lyckas svälja alla druvor när sista klockringningen slagit sägs drabbas av otur det påföljande året.
Varje spansk ort har sin speciella plats för att välkomna det nya året, men den mest kända är utan tvekan Puerta del Sol i Madrid, Spaniens absoluta nollpunkt där alla vägar mäts ifrån i landet. Från klocktornet på det gamla posthuset, byggt mellan 1766-1768 och senare inhysningsplats för diktator Francos politiska fångar, slår nyårsklockan in och hela torget blir fullkomligt packat av folk.
Nyårsfirandet vid Puerta del Sol direktsänds i nationell tv, och när tolvslaget visas sitter majoriteten av Spaniens befolkning klistrad framför tv:n, om de inte finns på plats för själva begivenheten eller på sina egna torg framför storskärms-tv. Med sig har de sina tolv druvor och cava, den spanska motsvarigheten till champagne. Enda skillnaden är att Cava inte får kallas för champagne för att den inte produceras i Frankrikes champagnedistrikt, men den är minst lika god enligt mitt tycke.
Jag har varit på plats vid Puerta del Sol ett par gånger under nyårsfirandet, men nu för tiden sitter jag hellre framför tv:n med mina druvor och cava, fotona nedan är från nyårsfirandet år 2004:
Med dessa rader:
Os deseo un feliz y próspero año 2009! – Önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt 2009!
¡Feliz Navidad!
En riktigt God Jul – ¡Feliz Navidad! önskar jag er alla, och vad passar inte bättre än med José Felicanos kända julsång med samma titel:
I Spanien lär säkert en hel del barn få en julklapp idag, men den stora dagen är egentligen på trettondagen, dvs den 6 januari. Det var ju då de tre vise männen, dvs Gaspar, Melchor och Baltasar kom från fjärran land för att ge Jesus sina klappar. Till dess, sköt om er och ha en underbar julhelg! God jul!
Uppdaterat 2008-12-26 med ett foto från den traditionella julmarknaden på Plaza Mayor, Madrid:
Turrón – spanskt julgodis
Traditionellt är spanjorerna inte mycket för sötsaker, inte ens för desserter. Som dessert erbjuds ofta säsongens färska frukt, något som däremot alltid är gott och betydligt nyttigare än andra alternativ med en massa socker.
Men när julen närmar sig svänger det om, så långt ögat kan se säljs turrón, dvs spansk nougat. Förra året såldes det enligt Asociación Española de Fabricantes de Turrones y Mazapanes (TUMA), julgodis för 279 miljoner euros, vilket motsvarar en produktion av 32.684 ton.
Turrón introducerades redan på romartiden i medelhavsregionen, och staden Jijona, norr om Alicante som är säte för den tradionella nougattillverkningen, började med produktionen på 1400-talet. Originalingredienserna består av honung, socker, äggvita och mandel eller andra nötter.
Det finns två huvudtyper av klassisk turrón, den mjukare Jijona-nougaten och den hårdare Alicante-nougaten. Genuin Jijona-nougat måste innehålla 64% mandel och Alicante-nougaten 60% mandel. Under de senaste decenierna har utbudet ökats med ett stort antal varianter; choklad med puffat ris, choklad med hel mandel eller andra nötter, med praliner, smaksättningar med likör eller brandy, med torkad frukt och till och med sockerfri turrón. Den spanska nougaten uppvisar betydligt fler variationer än motsvarigheten vi brukar finna i svenska chokladaskar och twistpåsar.
Marsipan utgör ytterligare ett stort inslag i spanskt julgodis. Användningen av mandel och honung infördes till Spanien av morerna på 700-talet, och fortfarande är dessa viktiga ingredienser till sötsaker, framför allt i södra Spanien. Marsipan består till största delen av socker och mandel.
Samtliga bilder på sidan utom det nedersta på marsipan, copyright © Turrón 1880, Almendra y Miel S.A.. Bilderna används med tillstånd från detta klassiska företag, som startade sin turróntillverkning år 1646.
Om du har vägarna förbi Jijona så rekommenderas ett besök på Turrón-museet, det enda av sitt slag i hela världen.
Mjuk mandelnougat (turrón de Jijona)
Ingredienser:
- 250 gr socker
- 250 gr rinnande honung
- 500 gr mandel
- 4 äggvitor
Så här gör du:
- Skålla och skala mandlarna, rosta dem sedan i ugn. Mal till sist ner dom.
- Värm socker och honung i en kastrull på svag värme.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Tillsätt de vispade äggvitorna i av socker-och honungsblandningen på spisen. Rör utan uppehåll i ca 10 minuter eller tills den fått en fin brun färg (karamelliserats).
- Tag bort blandningen från spisen, tillsätt den malda mandeln och rör om ordentligt.
- Bred ut blandningen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, efter drygt 2 timmar är turrónen färdig.
Marsipan (Mazapán)
Ingredienser:
- 300 gr mald mandel
- 300 gr florsocker
- 2 msk vatten
- 1 äggvita
Så här gör du:
- Blanda mandel, florsocker och vatten i en skål.
- Rör om tills allt är väl blandat och blivit en massa.
- Låt massan stå kallt under ett par timmar.
- Forma massan till figurer eller kakor och lägg upp på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Vispa äggvitan till hårt skum och pensla sedan figurerna med äggvitan.
- Grädda i 250 graders ugnsvärme i ca 2 minuter eller tills figurerna fått fin färg.
Lite skitsnack
Ja, så här efter att jag startade om sidan Ett annorlunda Spanien med ett helt nytt utseende så kan man se att allting fungerar. Sökmotorerna har börjat hitta rätt igen, och jag hoppas att de flesta som besöker sajten är nöjda med det nya. Själv känner jag att det har blivit betydligt lättare att uppdatera och skriva nya saker, något som jag lovar att fortsätta med under nästa år.
Ett litet smolk i bägaren är hur besökarna hittar hit, med det nya systemet har jag betydligt bättre koll på sökord osv. Det är ju ett jättebra sätt för mig att få tips på nya artikeluppslag, men i skrivande stund, när nya sidan har varit ute på nätet i tre veckor så är det populäraste sökordet bajs. Ja du läste rätt, bajs!
533 personer har hittat hit med det sökordet hittills, och det känns lite trist. Jag hoppas att dessa besökare har lämnat kiss- och bajsstadiet (Anala fasen enligt Freud, som inträffar i 1,5- till 3 års-åldern) och hittar någonting annat av värde på sidorna.
Sidan personerna hamnar på med detta sökord är min svarta lista, där bildtjuvar som direktlänkar till mina bilder får upp hundbajs istället för originalfotot 😉
Under helgen hoppas jag kunna skriva om något betydligt trevligare, nämligen om Turrón, det klassiska spanska julgodiset. På återseende då!